Взаємодія органів місцевого самоврядування з громадськістю в Україні

Автор(и)

  • М.С. Високий Донецький національний університет імені Василя Стуса
  • Т.Л. Нагорняк Донецький національний університет імені Василя Стуса

Анотація

Тривалий час місцеве самоврядування у нашій країні перебувало в стані стагнації та вкрай потребувало змін у підходах до процесу управління територією. Реформа децентралізації, що розпочалася у 2015 році, передбачала перенесення, адаптацію та втілення європейських практик в Україні, які б базувалися на засадах прозорості та підзвітності, що в свою чергу означало б, що підходи взаємодії з громадськістю мали б вийти на якісно новий етап. Результатом таких реформ мало б стати наближення послуг до конкретної людини - пересічного українця. Історично склалося так, що десятиліттями парадигма мислення органів управління на теренах України формувалася без жодного залучення громадськості у процес вироблення та прийняття рішень як на місцевому, так і загальнодержавному рівнях. Тому питання взаємодії органів місцевого управління (далі - ОМС) є актуальним і міждисциплінарним. Публічні консультації влади з громадою потребують формування такої ефективної моделі порозуміння і довіри, де влада є легітимною, а рівень політичної культури і правосвідомості населення високий.

Біографії авторів

М.С. Високий , Донецький національний університет імені Василя Стуса

здобувач освіти

Т.Л. Нагорняк , Донецький національний університет імені Василя Стуса

д. політ. н., професор, професор кафедри політології та державного управління

Посилання

Участь громадськості у процесі прийняття рішень на місцевому рівні: посібник.Київ: 2012.19-20с. URL: https://goo.su/a9fj (дата звернення: 19.11.2021)

Про місцеве самоврядування:Закон України від 13 лист. 2021 р. № 1818-IX. URL: https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/280/97-%D0%B2%D1%80#Text (дата звернення 19.11.2021)

Zeman-Miszewska E. Współpraca samorządów terytorialnych z innymi podmiotami w procesie świadczenia usług publicznych. Katowice, 101p.

##submission.downloads##

Опубліковано

2021-12-15

Як цитувати

[1]
Високий , М. і Нагорняк , Т. 2021. Взаємодія органів місцевого самоврядування з громадськістю в Україні. Прикладні аспекти сучасних міждисциплінарних досліджень. (Груд 2021), 160-162.

Номер

Розділ

Секція 4. Прикладні аспекти сучасних міждисциплінарних досліджень соціо-комунікаційних і політичних процесів