Психологічні риси людини, які сприяють її відгуку на фішинг

Автор(и)

  • М.М. Діденко Донецький національний університет імені Василя Стуса
  • В.Г. Крижановський Донецький національний університет імені Василя Стуса

Анотація

Фішинг – техніка інтернет-шахрайства, що є спрямована на отримання конфіденційної інформації користувачів. Головним видом фітингових атак є підроблений лист, відправлений жертві по електронній пошті, який виглядає як лист від офіційної структури(платіжної системи, банку, компанії, тощо). У листі міститься форма для введення персональних даних (пін-код, логін і пароль і т.п.) або посилання на web-сторінки, де розташовується така форма [1-2]. Коли користувач вводить той же пароль і логін, щоб отримати доступ до «псевдосайту», шахрай отримує доступ до даних користувача, після чого може користуватись ними як забажає, в той час, як користувач може навіть і не підозрювати.

Біографії авторів

М.М. Діденко , Донецький національний університет імені Василя Стуса

здобувачка 4 курсу спеціальності 125 «Кібербезпека»

В.Г. Крижановський , Донецький національний університет імені Василя Стуса

д.т.н., професор кафедри інформаційних технологій

Посилання

Махницький О.В. Використання соціальної інженерії для крадіжки особистих даних, 6 с.

Т. В. Нескородєва, В. Ю. Грущенко Детектування фішингових посилань Матеріали наукової конференції (2019–2020 рр.). URL: https://jpvs.donnu.edu.ua/article/view/10424/

Фішинг. URL: https://cutt.ly/fN9jPpX (дата звернення: 06.11.2022) 4. Перелік когнітивних упереджень. URL: https://cutt.ly/qN1AAcJ (дата звернення: 06.11.2022)

##submission.downloads##

Опубліковано

2022-12-14

Як цитувати

[1]
Діденко , М. і Крижановський , В. 2022. Психологічні риси людини, які сприяють її відгуку на фішинг. Прикладні аспекти сучасних міждисциплінарних досліджень. (Груд 2022), 111-113.

Номер

Розділ

Секція 2. Кібербезпека, прикладні інформаційні технології, технології інтернету речей