Боротьба з дезінформацією як частина інформаційної безпеки держави

Автор(и)

  • Д. О. Лобода Донецький національний університет імені Василя Стуса
  • Н. В. Прямухіна Донецький національний університет імені Василя Стуса

Ключові слова:

дезінформація; інформаційна безпека; Україна; росія; державне управління; національна безпека

Анотація

У сучасний період вирішення проблем інформаційної безпеки стає надзвичайно актуальним завданням, породженим необхідністю ефективної інтеграції держави в глобальне інформаційне суспільство. Ключовим аспектом цього завдання є розробка ефективних стратегій для протидії дезінформації і забезпечення нормального функціонування державних структур у цьому контексті. Основна причина, що призводить до нинішніх викликів у сфері інформаційної безпеки, полягає в неефективності поточної політики цієї галузі влади, що вимагає перегляду основних принципів її забезпечення. Отже, поставимо за мету актуалізацію концептуального дискурсу, пов’язаного з проблематикою інформаційної безпеки, розглядаючи її як необхідну функцію сучасної держави в контексті безпеки інформаційно-комунікаційного простору, особливо в умовах сучасних воєнних загроз. Ефективність заходів і стратегій інформаційної безпеки безпосередньо пов’язана з сучасними концепціями воєнної безпеки. Оскільки інформаційний простір стає значущим полем боротьби в умовах воєнних конфліктів, розуміння інформаційної безпеки як стратегічної функції держави дає змогу виробляти необхідні стратегії в умовах нестабільності та загроз.

Біографії авторів

Д. О. Лобода , Донецький національний університет імені Василя Стуса

здобувач вищої освіти

Н. В. Прямухіна , Донецький національний університет імені Василя Стуса

д-р екон. наук, професор, професор кафедри інформаційних систем управління

Посилання

Державний веб-портал бюджету для громадян. Open Budget. URL: https://openbudget.gov.ua (дата звернення: 19.11.2023).

Опитування USAID-Internews щодо споживання медіа. Internews. URL: https://internews.in.ua/wp-content/uploads/2023/10/Ukrainski-media-stavlennia-ta-dovira2023r.pdf (дата звернення: 19.11.2023).

Daniela M. Information manipulation in Russia’s war of aggression against Ukraine: EU lists seven individuals and five entities. Council of the European Union. URL: https://cutt.ly/TwUTSeRf (дата звернення: 19.11.2023).

##submission.downloads##

Опубліковано

2024-01-02

Як цитувати

[1]
Лобода , Д.О. і Прямухіна , Н.В. 2024. Боротьба з дезінформацією як частина інформаційної безпеки держави. Прикладні аспекти сучасних міждисциплінарних досліджень. (Січ 2024), 95-96.

Номер

Розділ

Секція 2. Політичні технології та державне управління