Телерадіомовлення в прикордонних районах України. Наявні проблеми захисту інформаційного простору

Автор(и)

  • С. В. Морозов Державний університет інтелектуальних технологій та зв’язку, м. Одеса

Ключові слова:

прикордонні райони; російське телебачення; DVB-T2; стільникові телевізійні мережі; захист інформаційного простору

Анотація

Дослідження розглядає актуальну проблему державного регулювання та функціонування ефірного телерадіомовлення в прикордонних районах України, що межують з Придністровською Молдавською Республікою (ПМР). Це дослідження зосереджується на ролі державних органів у забезпеченні інформаційної безпеки в цих районах і можливих шляхах покращення ситуації. Дослідження базується на аналізі регуляторних актів, законів та висвітлює важливі аспекти впливу геополітичних факторів на медіасередовище у вказаних прикордонних районах. Аналіз проблеми з прикордонним мовленням в умовах війни робиться на прикладі ситуації в прикордонних районах Одеської області, але дослідження нормативних документів та звітів виявило, що ситуація з мовленням у прикордонних районах є загальнонаціональною проблемою, а не проблемою окремого регіону. Проблема мовлення в прикордонних районах полягає не тільки в тому, що в деяких населених пунктах невпевнений прийом або немає зовсім прийому українського телебачення та радіо, а і в тому, що в цих населених пунктах наявний сталий прийом багатоканальної мережі російського телебачення та радіостанцій.

Біографія автора

С. В. Морозов , Державний університет інтелектуальних технологій та зв’язку, м. Одеса

здобувач ступеня доктора філософії кафедри державного регулювання та публічного управління

Посилання

Закон України «Про телебачення та радіомовлення»: вебсайт. URL: https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/3759-12#Text (дата звернення: 09.11.2023).

Закон України «Про медіа»: вебсайт. URL: https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/3759- 12#Text (дата звернення: 09.11.2023).

Звіти представників Національної ради з питань телебачення та радіомовлення: вебсайт. URL: https://www.nrada.gov.ua/reports/ (дата звернення: 09.11.2023).

Перелік територій з особливим режимом мовлення від 14.09.2023: вебсайт. URL: https://webportal.nrada.gov.ua/wp-content/uploads/2023/09/R-2023-00854-D.pdf (дата звернення: 09.11.2023).

Перелік частот та телеканалів, які транслюються в Одесі та Одеській області: вебсайт. URL: https://ukrtvr.org/city/400 (дата звернення: 06.11.2023).

##submission.downloads##

Опубліковано

2024-01-03

Як цитувати

[1]
Морозов , С.В. 2024. Телерадіомовлення в прикордонних районах України. Наявні проблеми захисту інформаційного простору. Прикладні аспекти сучасних міждисциплінарних досліджень. (Січ 2024), 161-162.

Номер

Розділ

Секція 3. Прикладні інформаційні технології, інформаційна безпека