Моделювання та засоби оптимізації дорожнього трафіку за допомогою штучного інтелекту

Автор(и)

  • Я. А. Чернишенко Донецький національний університет імені Василя Стуса
  • П. К. Ніколюк Донецький національний університет імені Василя Стуса

Ключові слова:

штучний інтелект; дорожній трафік; моделювання; оптимізація

Анотація

Сучасний рівень технологічного розвитку суттєво впливає на всі сфери людського життя, зокрема на організацію дорожнього руху. Збільшення кількості транспортних засобів та населення міст, з розширення мережі доріг призводять до загострення проблем дорожнього трафіку. Виправдане вирішення цих проблем потребує використання передових технологій, зокрема штучного інтелекту, що дає змогу розробки ефективних систем моделювання та оптимізації дорожнього трафіку.

Біографії авторів

Я. А. Чернишенко , Донецький національний університет імені Василя Стуса

здобувач вищої освіти

П. К. Ніколюк , Донецький національний університет імені Василя Стуса

д-р фіз-мат. наук, професор, професор кафедри інформаційних технологій

Посилання

ШІ та майбутнє управління трафіком на основі штучного інтелекту: інвестування в технології для розумних, ефективних транспортних мереж. TS2 SPACE. URL: https://ts2.space/uk/ші-та-майбутнє-управління-трафіком-на/ (дата звернення: 06.11.2023).

Костров Д. Р. Оптимізація дорожнього руху з використанням штучного інтелекту. Радіоелектроніка та молодь у ХХІ столітті: матеріали 25-го міжнар. мол. форуму. Харків, 2011. С. 185–186.

Революціонізація управління рухом: роль штучного інтелекту в прогнозуванні трафіку. TS2 SPACE. URL: https://ts2.shop/uk/posts/революціонізація-управління-рухом-р (дата звернення: 06.11.2023).

Даниленко Ю. ШІ на дорозі: як Uklon використовує штучний інтелект та Big Data. Speka – онлайн медіа про технології та підприємництво. SPEKA.media. URL: https://speka.media/ai/si-na-dorozi-yak-uklon-vikoristovuje-stucnii-intelekt-ta-big-data-vm55zp (дата звернення: 06.11.2023).

##submission.downloads##

Опубліковано

2024-01-04

Як цитувати

[1]
Чернишенко , Я.А. і Ніколюк , П.К. 2024. Моделювання та засоби оптимізації дорожнього трафіку за допомогою штучного інтелекту. Прикладні аспекти сучасних міждисциплінарних досліджень. (Січ 2024), 194-196.

Номер

Розділ

Секція 3. Прикладні інформаційні технології, інформаційна безпека