Математичні основи проектування реляційних баз даних - Гончар , В. М.; Римар , П. В. (Прикладні аспекти сучасних міждисциплінарних досліджень, 2021)
Виникнення технологій баз даних припадає на початок 60-х років. Їх швидкий розвиток став можливим завдяки потребі в обробці інформації, досягнення в інших, наближених предметних областей. Спочатку розвивалися різні ідеї з приводу управління ресурсами даних, розроблялися основні принципи побудов баз даних.