Ілюстративні «фотографії», створені штучним інтелектом, як виклик для зображальної журналістики - Родигін , К. М. (Прикладні аспекти сучасних міждисциплінарних досліджень, 2024)
Техніка і технологія фотографії від самого винайдення містили можливість як для правдивого документування реальності («олівець природи», за Генрі Тальботом), так і для фотоманіпуляцій, конструювання зміненої чи вигаданої реальності. Методами таких маніпуляцій є: 1) постановна фотографія; 2) ретуш і монтаж у постобробці; 3) підміна контексту (неправдивий підпис); 4) маніпуляція невербальним підтекстом зображення [1]. Поява цифрових технологій привела до зміни парадигми і розширила можливості маніпулювання: «істотна функція фотографії, функція свідчення, була значно скомпрометована, зокрема через появу синтетичних зображень, які можуть переконливо описати людей і місця, яких ніколи не існувало» [2]. Станом на сьогодні арсенал фотоманіпуляцій доповнено використанням зображень, згенерованих нейромережами (штучним інтелектом) на основі машинного навчання.