Місцеве самоврядування в умовах воєнного стану в Україні - Березюк , С. М.; Чальцева , О. М. (Прикладні аспекти сучасних міждисциплінарних досліджень, 2024)
Місцеве самоврядування відіграє важливу роль у підтримці загального функціонування держави, особливо в умовах кризи. Досвід, якого Україна набула під час війни, чітко продемонстрував низку переваг самоорганізації населення, порівняно з централізованим управлінням. Самоорганізація сприяє гнучкості та оперативності на місцевому рівні, даючи змогу громадам швидше реагувати на нагальні потреби і виклики.