Вплив радянського кіно на популяризацію російської культури та мови в Україні - Мельник , М. О.; Мельник , О. А.; Стеблина , Н. О. (Прикладні аспекти сучасних міждисциплінарних досліджень, 2024)
Ця розвідка – дослідження наслідків культурного впливу радянського кіно на сучасних громадян незалежної України – презентує результати опитування щодо цього впливу на підсвідомість українців, народжених до 1991 року. Також з’ясовано, що молоде покоління України, народжене після 1991 року, значно менше піддається впливу радянської, а відтак і російської пропаганди через обмежену обізнаність із радянським кіно, не має тісного емоційного зв’язку з радянською кінокультурою, що знижує її сприйнятливість до радянських наративів і пропагандистських ідей. Оскільки ці фрази і культурні референси втрачають свою актуальність у сучасному мовленні, молоде покоління поступово відходить від ідеологічних впливів, закладених у радянських фільмах.