Алгоритми обробки та структуризації даних у штучному інтелекті - Кузьміна , М. О.; Потапова , Н. А. (Прикладні аспекти сучасних міждисциплінарних досліджень, 2026)
Досліджено алгоритми обробки та структуризації даних у сфері штучного інтелекту (ШІ). Розглянуто еволюцію підходів використання структур даних та алгоритмів у штучному інтелекті. Проаналізовано роль структуризації даних у побудові агентних систем, класифікації, кластеризації та аналізі великих даних. Окрему увагу приділено принципам функціонування ієрархічних алгоритмів і методам адаптації штучних систем до потоків інформації. Показано, що сучасні алгоритми машинного навчання базуються на синтезі класичних структур даних і інтелектуальних моделей, що забезпечує самонавчання, узагальнення та прогнозування.