Методи підвищення продуктивності та оптимізації зберігання у сучасних системах баз даних - Михайляк , М. О.; Веселовська , Н. Р. (Прикладні аспекти сучасних міждисциплінарних досліджень, 2026)
У роботі розглянуто основні методи підвищення продуктивності та оптимізації зберігання даних у сучасних СУБД. Проаналізовано індексацію, нормалізацію, оптимізацію запитів, кешування, шардінг, реплікацію та використання in-memory технологій. Показано вплив вибору архітектурних рішень на ефективність роботи системи.