Аналіз ефективності класифікації україномовних дописів у пабліках Telegram засобами ШІ - Комаров , В. Ф.; Стеблина , Н. О. (Прикладні аспекти сучасних міждисциплінарних досліджень, 2026)
Досліджено ефективність п’яти моделей ШІ для виявлення маніпуляцій в україномовних Telegram-дописах. На власному датасеті порівняно логістичну регресію, нейронну мережу на TF-IDF, LSTM та Transformers. Донавчена модель Transformers (youscan/ukrroberta-base) показала найкращу здатність розпізнавати міноритарний негативний клас. Головним обмеженням визначено сильний дисбаланс класів у даних.