Особливості декомунізації в Україні - Воронова , В.А. (Прикладні аспекти сучасних міждисциплінарних досліджень, 2021)
Процес декомунізації став важливою складовою трансформації українського суспільства та зініціював широкі суспільні дискусії між його прихильниками і опонентами, які оцінюють цей процес із різних ідеологічних і світоглядних позицій. Особливість декомунізації в Україні полягає в тому, що, по-перше, існують великі регіональні відмінності ставлення до радянського спадку, по-друге – на державному рівні процес тотальної декомунізації було закріплено лише після Революції Гідності, тобто більше двадцяти років після проголошення незалежності, по-третє – сфера державної політики історичної пам’яті стала ареною політичної боротьби.