Інформаційна війна в контексті російсько-українських відносин - Попович , Б. В.; Чальцева , О. М. (Прикладні аспекти сучасних міждисциплінарних досліджень, 2021)
У сучасних умовах потужними стають інформаційні технології та все частіше їх використовують у деструктивних цілях. Протиріччя, що виникають між державами сприяють появі інформаційних загроз та розробці методів їх протидії, а політика у сфері інформаційної безпеки повинна бути достатньо потужною, щоб забезпечити захист інформаційного простору. Одним з факторів впливу на систему є зовнішні та внутрішні атаки, які в науковій літературі отримали визначення інформаційної війни. Інформаційна війна постає потужною загроза інформаційній безпеці держави, що спрямована на здійснення впливу на модель світу того, хто отримує інформацію, формування негативного ставлення до культури та викривлення історії в суспільстві конкурента, маніпулювання громадською думкою і політичною орієнтацією населення для посилення політичної напруги, стимулювання недовіри до влади, до ЗМІ та інші завдання. Внутрішня інформаційна війна є результатом діяльності ЗМІ з проросійською риторикою в Україні. На цей час питання інформаційної війни в контексті російсько-українського збройного конфлікту досі відкрите, тому воно актуальне і підлягає подальшому вивченню.