Диференціальні рівняння як математична модель статистичних досліджень в медицині - Семенюк , А. М.; Половенко , Л.П. (Прикладні аспекти сучасних міждисциплінарних досліджень, 2022)
Функціональна залежність однієї змінної від параметру іншої не завжди явно проглядається і може бути встановлена за допомогою математичних функцій та операцій. Зазвичай, при вирішенні різних завдань, доводиться використовувати і незалежні змінні, і невідомі функції, і похідні. А диференціальне рівняння, якщо узагальнити, і є та "чарівна паличка", що пов'язує незалежну змінну, невідому функцію цієї змінної та її похідні (або диференціали) різних порядків. І таким чином, основна задача будь-якого моделювання зводиться до правильного вибору параметра (параметрів), змінна якого найбільш вдало описує сутність процесу.