Поняття «жанрової проєкції» та її значення в контексті військової комунікації - Литвинська , С. В. (Прикладні аспекти сучасних міждисциплінарних досліджень, 2026)
У роботі розкрито сутність поняття «жанрова проєкція» у військовій комунікації як інструмента стратегічного впливу на цільові аудиторії. Зазначено, що жанрова проєкція полягає у свідомому виборі та модифікації жанрів журналістики для досягнення психологічного, інформаційного або військово-політичного ефекту. Проаналізовано використання жанрової диференціації та гібридизації у таких форматах, як офіційна заява, особисте звернення, мем, аналітичний звіт чи інфографіка. Наголошено, що правильний вибір жанру забезпечує підвищення довіри, легітимізацію дій військового керівництва та посилення інформаційно-психологічної стійкості суспільства. Визначено роль жанрової проєкції у протидії дезінформації, зокрема через жанри «фактчек-звіт» чи «розвінчання фейків». Зроблено висновок, що жанрова проєкція є важливим складником сучасної військової комунікації, який формує емоційний, ціннісний і смисловий вимір інформаційного впливу.