Диджиталізація в освітній діяльності

Автор(и)

  • Ю. В. Погоріла Донецький національний університет імені Василя Стуса
  • В.Ю. Василенко Донецький національний університет імені Василя Стуса

Анотація

Поступовий розвиток інформаційно-комунікаційних технологій (ІКТ) став основою для виходу системи освіти у закладах ІІІ та ІV акредитацій на новий рівень. Освітній процес закладів вищої освіти (ЗВО) зазнав впливу диджиталізації – процесу переведення інформації, що перебуває в освітньому середовищі у традиційній письмовій та усній формах на цифрову форму подання. Інформаційно-комунікаційні технології охоплюють технології не лише програмного освітнього забезпечення, а також освітні додатки у пошукових системах, платформи дистанційного навчання, додаткові навчальні курси, впровадження електронного документообігу тощо. Поштовхом для розвитку диджиталізації за останні роки стали такі чинники: розвиток ІКТ, військовий конфлікт на Сході України, а також пандемія COVID-19, які викликали потребу у дистанційному спілкуванні та навчанні, зумовили появу нових навчальних дисциплін та спеціальностей у закладах вищої освіти.
Метою роботи є спостереження за представленим переліком цифрових застосунків в освітньому середовищі, розкриття основних моментів діяльності онлайн платформ та додатків, аналіз позитивних і негативних моментів впровадження диджиталізації та перспективи розвитку.

Біографії авторів

Ю. В. Погоріла , Донецький національний університет імені Василя Стуса

здобувач освіти

В.Ю. Василенко , Донецький національний університет імені Василя Стуса

к. соц. ком., старший викладач кафедри інформаційних систем управління

Посилання

Гудзь О. Є., Федюнін С. А., Щербина В. В. Діджиталізація як конкурентна перевага підприємств. Економіка. Менеджмент. Бізнес. 2019. № 3. С. 18–24.

Мирончук Н. М. Особливості адаптації студентів вищих навчальних закладів до змінених умов життєдіяльності: наук.-метод. зб. Ін-т інновац. технол. і змісту освіти МОН України: Київ, 2013. С. 82–85

Важливість процесу диджиталізації в освітньому середовищі: онлайн-опитування. URL: https://forms.gle/BAYPHYYmtLYb8bwv9 (дата звернення: 17.11.2021)

Шкарлет С. М. Цифрова трансформація освіти і науки є однією з ключових цілей МОН на 2021 рік: стаття. К. : МОН, 2021, с. 1. URL: https://mon.gov.ua/ua/news/cifrovatransformaciya-osviti-i-nauki-ye-odniyeyu-z-klyuchovih-cilej-mon-na-2021-rik-sergij-shkarlet

##submission.downloads##

Опубліковано

2021-12-14

Як цитувати

[1]
Погоріла , Ю.В. і Василенко , В. 2021. Диджиталізація в освітній діяльності. Прикладні аспекти сучасних міждисциплінарних досліджень. (Груд 2021), 38-41.

Номер

Розділ

Секція 1. Інформаційно-комунікаційна діяльність