Використання штучного інтелекту в навчальному процесі

Автор(и)

  • Ю. С. Цюпаченко Донецький національний університет імені Василя Стуса
  • В. Ю. Василенко Донецький національний університет імені Василя Стуса

Ключові слова:

інформаційні технології; штучний інтелект; онлайн-навчання; технології навчання

Анотація

Актуальність теми визначається стрімким розвитком технологій та постійною потребою у вдосконаленні освітніх систем. За допомогою штучного інтелекту можна персоналізувати навчання, адаптувати матеріали до індивідуальних потреб здобувачів та забезпечити ефективніший процес засвоєння знань. Із розвитком інформаційних систем також змінюється нове покоління освітян, для яких стандартні освітні програми, які були розробленні десятиліттями назад, уже є неактуальними та незаохотливими [2]. З появою ШІ у нас є можливість адаптувати програму під кожного здобувача та забезпечити комфортне й доступне сприйняття інформації. Нині відбувається процес інтенсивного впровадження ШІ у навчальний процес закладів освіти на всіх рівнях, особливо це питання стало актуальним у воєнний час, що і зумовило активну розробку та впровадження в освіту штучного інтелекту. Особливо актуальною ця проблема є в умовах диференційованого навчання, впровадження модульно-рейтингової системи та перспективного переходу системи вищої освіти на кредитно-модульну систему навчання, що ґрунтується на поєднанні модульних технологій навчання й залікових освітніх одиниць (залікових кредитів) [3].

Біографії авторів

Ю. С. Цюпаченко , Донецький національний університет імені Василя Стуса

здобувач вищої освіти

В. Ю. Василенко , Донецький національний університет імені Василя Стуса

канд. наук з соц. ком., старший викладач кафедри інформаційних систем управління

Посилання

Доценко І. О. Актуальні проблеми упровадження інформаційно-комунікаційних технологій у вищій освіті. Гірничний вісник : науково-технічний збірник / М-во освіти і науки України, ДВНЗ «КНУ». Кривий Ріг, 2017. Вип. 102. С. 117–120.

Нові технології в онлайн-навчанні. URL: https://recont.org/4-primeraispolzovanijaiskusstvennogointellekta-v-onlajn-obuchenii (дата звернення: 13.11.2023).

The Potential Impact of AI Technology on Education: дослідження від OpenAI. URL: https://medium.com/@happinessuduak20/the-potential-impact-of-ai-technology-on-education19832dff74f7 (дата звернення: 13.11.2023).

Штучний інтелект для освіти, розвиток та потенціал. URL: https://prometheanworld.com.ua/shtuchnyj-intelekt-dlya-osvity-rozvytok-ta-potentsial/ (дата звернення: 14.11.2023).

##submission.downloads##

Опубліковано

2024-01-02

Як цитувати

[1]
Цюпаченко , Ю.С. і Василенко , В.Ю. 2024. Використання штучного інтелекту в навчальному процесі. Прикладні аспекти сучасних міждисциплінарних досліджень. (Січ 2024), 54-55.

Номер

Розділ

Секція 1. Інформаційно-комунікаційна діяльність