Штучний інтелект як інструмент дезінформації

Автор(и)

  • А. М. Сушинська Донецький національний університет імені Василя Стуса
  • К. М. Родигін Донецький національний університет імені Василя Стуса

Ключові слова:

штучний інтелект; Chat GPT; Midjourney; дезінформація; фейк

Анотація

Штучний інтелект – це галузь комп’ютерних наук, які можуть виконувати завдання, що традиційно вимагають людського інтелекту. Його можливості охоплюють широкий спектр сфер, зокрема медицину, фінанси, розпізнавання образів, ігри, робототехніку, переклад та створення картинок. Штучний інтелект розвивається досить швидко, і його застосування може мати значний вплив на суспільство, адже матеріал, який він створює, може ефективно маніпулювати нами та нашою свідомістю.

Біографії авторів

А. М. Сушинська , Донецький національний університет імені Василя Стуса

здобувачка вищої освіти

К. М. Родигін , Донецький національний університет імені Василя Стуса

канд. філос. наук, доцент, доцент кафедри журналістики та соціальних комунікацій

Посилання

The Next Great Misinformation Superspreader: How ChatGPT Could Spread Toxic Misinformation At Unprecedented Scale. NewsGuard. January 2023. URL: https://www.newsguardtech.com/misinformation-monitor/jan-2023/ (дата звернення: 24 жовтня 2023).

Лорян Р. Штучний інтелект як суперінструмент для дезінформації та пропаганди. ОПОРА. 30 січня 2023. URL: https://www.oporaua.org/polit_ad/shtuchnii-intelekt-iaksuperinstrument-dlia-dezinformatsiyi-ta-propagandi-24507 (дата звернення: 14 листопада 2023).

Stokel-Walker C., We Spoke To The Guy Who Created The Viral AI Image Of The Pope That Fooled The World. BuzzFeedNews. March 27, 2023. URL: https://www.buzzfeednews.com/article/chrisstokelwalker/pope-puffy-jacket-ai-midjourney-imagecreator-interview (дата звернення: 15 жовтня 2023).

##submission.downloads##

Опубліковано

2024-01-04

Як цитувати

[1]
Сушинська , А.М. і Родигін , К.М. 2024. Штучний інтелект як інструмент дезінформації. Прикладні аспекти сучасних міждисциплінарних досліджень. (Січ 2024), 274-276.

Номер

Розділ

Секція 5. Журналістика та соціальні комунікації